Släktforskning

I Sverige har vi relativt goda möjligheter till släktforskning bakåt i tiden då de flesta kyrkoböcker blivit fotograferade och finns tillgängliga i olika arkiv på Internet. Jag använder mig till största delen av Arkiv Digital och SVAR då de mellan sig har ett gediget materialet samlat. Det finns också ett antal sajter där man bygger sitt släktträd direkt på Internet med hjälp av andra forskare och där man också kan kopiera delar av släktträd som passar ihop med sitt eget. Många tycker om dessa sajter eftersom det ofta går relativt snabbt att komma framåt. Man bör dock vara uppmärksam på att det lätt smyger sig in fel då man kopierar samt att det kan vara lite si och så med källhänvisningen.
Källhänvisningen (var uppgiften är hämtad) är mycket viktig när man forskar, inte minst ifall någon annan skulle vilja ta vid och fortsätta arbetet. Finns ingen källa angiven betyder det ofta att man får börja om från början.
Vilka uppgifter behövs för att man ska kunna börja släktforska? Jo, man behöver en person/personer att börja med vars födsel ligger utom sekretessgränsen, alltså minst 70 år tillbaka i tiden. Man behöver veta när personen/personerna var födda samt var.
Sedan är det bara att börja resan bakåt i tiden.